Çoklu ortam nedir örnekleri?
Bir örnekle açıklamak gerekirse: ses veya görüntü sadece bilginin gösterildiği medyadır; bunlar bir araya getirildiğinde multimedya olarak adlandırılır. Bu durumda; metin, resim, grafik, çizim, ses, video ve animasyonların birleşimine multimedya denir.
Mayer’in mesaj tasarım ilkeleri nelerdir?
Bu multimedya içeriklerinden biri, harici işlem yüklerini azaltma açısından Mayer ve Fiorella (2014) tarafından önerilen beş ilkeye (yedeklik, tutarlılık, işaretleme, zamansal ve mekansal bitişiklik) uyan ekran tasarımlarını içerir. Bu multimedyaya düşük harici yük medyası denir.
Dikkat çekme ilkesi nedir?
İşaretleme ilkesi: Bu ilkeye göre, insanlar önemli multimedya öğeleri vurgulandığında ve çeşitli ipuçları verildiğinde daha iyi öğrenirler. Dikkat çekme ilkesi, öğrencinin multimedya materyalindeki temel öğelere konsantre olmasını sağlayarak öğrencinin dışsal bilişsel yükünü azaltmayı amaçlar (Mayer, 2009).
Ses ilkesi nedir?
Vokal prensibi, insanların gerçek insan seslerinden, bir bilgisayar tarafından çıkarılan makine seslerinden daha iyi öğrendiklerini belirtir. Bu prensibin ortaya çıktığı yıllarda yapılan çalışmalar, özellikle mekanik seslendirmelerin öğrenme üzerinde olumlu bir etkisi olmadığını göstermiştir.
Zamansal yakınlık nedir?
Zamansal yakınlık ilkesi; İlgili görsel ve metinlerin birlikte sunulmasının, ardışık sunumdan daha etkili bir öğrenme sağladığını açıklar. Bu durum, bir animasyon veya videoda ses senkronizasyonunun önemini de açıklar.
Çoklu ortam kuramı nedir?
Mayer’in üretken multimedya öğrenme kuramı, üç farklı bilişsel kurama (çift kodlama, sınırlı kapasite ve aktif işlemci) dayalı olup, öğrencinin zihinsel seçilim, organizasyon ve bütünleştirme yoluyla sürece aktif olarak katıldığını öne süren bir kuramdır.
Uzamsal yakınlık ilkesi nedir?
2- Mekansal yakınlık ilkesi: Bu nedenle, insanlar sayfada ilgili kelimelerin ve görsellerin birbirine daha yakın olduğu ortamlarda, daha uzak olduğu ortamlara göre daha iyi ve daha fazla öğrenirler. Görsel konuyla ilgiliyse yakın olmalıdır, aksi takdirde öğrencinin bağlantı kurması zor olacaktır.
Çoklu ortam tasarım ilkesi nedir?
9) Multimedya İlkesi Multimedya İlkesi’nin temelini oluşturan temada belirtildiği gibi “insanlar kelimelerden ziyade kelimeler ve resimlerle daha iyi öğrenirler.” ifadesi bu sorunu şu şekilde açıklamaktadır.
Görsel tasarım ilkeleri yakınlık nedir?
e) Yakınlık: Bu öğeler arasındaki ilişki, öğeler arasındaki mesafe ve yakınlık tarafından belirlenir. Birbirine yakın olan öğeler ilişkili olarak yorumlanır ve birbirinden uzak olan öğeler ilgisiz olarak yorumlanır.
Modalite ilkesi nedir?
Modalite ilkesi, görsel diyagramları, animasyonları veya gösterileri anlatmak için işitsel metin veya anlatım kullanan iki modlu sunum tekniklerinin, yalnızca görsel bilgi kullanan eşdeğer tek modlu sunumlara göre daha iyi öğrenmeye yol açtığını belirtir.
Tutarlılık ilkesi nedir?
Tutarlılık, bir ifadenin gerçeklik veya doğruluk açısından diğer ifadelerle aynı niteliğe sahip olması durumudur. Bir ifadenin doğru olarak değerlendirilmesi için tutarlı olması gerekir. Aynı zamanda kendisiyle çelişmeyen bir cümle olarak da tanımlanabilir.
Biçim ilkesi nedir?
Biçim ilkesi Bu ilkeye göre; görsellerle anlatının bir arada bulunduğu ortamlarda; görsellerle yazının bir arada bulunduğu ortamlarda öğrenme daha başarılı olmaktadır.
Kapsamlılık ilkesi nedir?
Tamamlama ilkesi: “Tamamlama” dediğimizde, öğrencinin kişiliğinin tüm yönlerini dikkate alırız. Çocuğun tüm alanlardaki gelişimiyle ilgilendi. Nesnel ilke: Değerlendirme, eğitim hedeflerine dayanmalıdır.
En son ilkesi nedir?
b) Son ve En Sık Görülen İlke Bir uyarana verilen tepki ya en sık görülen tepkidir ya da son tepkidir. Örneğin: Kahvaltıdan sonra sigara yakma alışkanlığı olan biri her kahvaltıdan sonra sigara arar. Örneğin: Yarın son derste öğrendiğiniz bilgileri hatırlayın.
Belirleyicilik ilkesi nedir?
Öğrenme psikolojisindeki teoriler: Sosyal bilişsel öğrenme. Karşılıklı determinizm: Davranışçıların katı çevresel yaklaşımını reddetti ve bireyin yalnızca çevreden etkilenen bir varlık olmadığını, aynı zamanda bireyin bazen çevreyi etkilediğini belirtti. Buna karşılıklı determinizm ilkesi adını verdi.
Çoklu ortam paylaşımı nedir?
Multimedya, metin, ses ve görüntü gibi farklı formatlarda bilginin sunulmasıdır. Sadece ses veya görüntü içeren ortama multimedya diyemiyoruz ancak her ikisini de içeren ortama multimedya diyebiliriz. En popüler multimedya paylaşım siteleri Youtube, Flickr ve Instagram’dır.
Çok yoğun ortam nedir?
Hücrenin bulunduğu ortamlar Yoğunluğu hücrenin yoğunluğundan fazla olan ortama hipertonik ortam denir. Yoğunluğu hücrenin yoğunluğundan az olan ortama hipotonik ortam denir. Yoğunluğu hücreyle aynı olan ortama izotonik ortam denir.
Doğal ortam nedir örnekleri?
Doğal Çevre Doğal çevre; dağlar, ovalar, vadiler, platolar, topraklar, bataklıklar, okyanuslar, yeraltı suları, yağmur, fırtınalar, hayvanlar ve bitkiler gibi unsurları içerir.
Çoklu ortam tasarım ilkeleri nelerdir?
Bu teoriye göre, etkili bir çoklu öğrenme ortamı tasarlamak için yedi rehber ilke vardır. Bunlar, multimedya ilkesi, uzamsal yakınlık ilkesi, zamansal yakınlık ilkesi, tutarlılık (makullük) ilkesi, düzen ilkesi, yedeklilik ilkesi ve bireysel farklılık ilkesidir.