Asıl ve fer nedir?
Fıkıhta, evrensel kurallara büyük kurallar, bunlara dayanan alt kurallara ise küçük kurallar denir. Örneğin, “Kesin olan şey şeklen geçersiz olmaz” genel kuralı bir ilkedir ve buna dayanan tüm küçük kurallar onun üyeleridir.
Asıl ve Feri ne demek?
Birincil müdahalenin birbirinden bağımsız iki durumu vardır. Davanın tamamlanmasını beklerken davayı kazanmada yasal çıkarı olan tarafa yardımcı olmak için üçüncü bir kişinin davaya müdahalesine yardımcı müdahale denir. Hukuk muhakemeleri hukuku açısından davaya müdahale iki şekilde gerçekleşir.
Fer ne demek din?
Fıkıh terimi, İslam hukukunun amelî kısmını, miras hukukundaki nesep kısmını ifade eder.
Fer nedir islam hukukunda?
Fıkıh usulünde makîs ve müşebbeh olarak da bilinen fer‘, kıyasın dört esasından biri olup, hükmü nassta bulunmayan ve kıyas ve hükümle sabit olmayan mesele olarak tanımlanır.
Fer-i delil nedir?
Tesadüfi delil: Tesadüfi delil terimi, varsayımsal delil olarak da adlandırılır, İslam hukukçuları tarafından üzerinde fikir birliği olmayan deliller için kullanılır. Hatta bu delillere “işaretler” diyenler bile vardı.
Fer’i ne demek hukuk?
Fer’i müdahale, davacı ve davalı dışında kalan üçüncü kişilerin, davadaki hukuki durumları ve statüleri dikkate alındığında verilecek karardan etkilenmeleri muhtemel olan hukuki menfaatlerini korumak amacıyla hukuk muhakemeleri davasına müdahil olmalarını sağlayan bir mekanizmadır.
Asıl alacak ve ferileri ne demek?
Sözleşmesel ilişkide yer alan temel hak, alacak hakkıdır; tali haklar ise cezai şart, faiz, teminat, rehin, hapis cezası gibi haklardır.
Asılın anlamı nedir?
Soylu veya asil, bazı kültürlerde, toplumun ayrıcalıklı üst sınıflarına ait olan kişi. Bu, doğuştan veya hükümdarın emriyle belirli ayrıcalıklara ve özel unvanlara sahip olan kişileri ifade eder.
Fer’i hak nedir?
İlave hakkın fiilen doğması ve varlığını sürdürmesi, asıl talebin fiilen doğmasına ve varlığını sürdürmesine bağlıdır ki bu da geçerliliğe bağlı olduğunu gösterir. Asıl talebin doğması şartıyla, bir ilave hak, asıl talep doğmadan önce de kurulabilir.
Arapça fer ne demek?
Ferr: Geri çekilme, kaçış, kaçış.
Fer ne?
Türkçe dil derneğinde ele alındığında fer günümüzde daha çok gözle ilgili olarak ele alınmakta ve ifade edilmektedir. “Görme yetisini kaybetmek” olarak adlandırılan bir deyimi vardır. Yani kişi canlılığını kaybeder. Moral bozukluğu, güç ve zayıflık gibi çeşitli anlamlar bağlamında ele alınmaktadır.
Fer’i ne demek TDK?
Kök olmayan, dal ve sürgünleri ifade eden.
Feri Meselesi ne demek?
Allah ve Resulünün (s.a.v.) açık ve tutarlı bir şekilde açıklamadığı ve sunmadığı konulara “ikincil konular” denir. İkincil konular birincil konulardan daha az önemlidir. Birincil bir konu gündemde iken, ikincil bir konuya vurgu yapılmaz.
Fer-î hüküm ne demek?
Müdahil, ilk davadaki hükmün yanlış olduğunu iddia edemez. Yani, hükmün altında yatan olguların da yanlış olduğunu iddia edemez. Sadece alternatif ilişkide birbirine bağlı olan sorular bağlayıcıdır, ilk davadaki tüm karar değil.
Erkeğin usulü ne demek?
Sözlükte “kök, temel, esas” anlamlarına gelen asl-usul kelimesinin çoğulu, bir kimsenin nesep itibariyle soyunu, yani anasını, babasını, onun anne ve babalarından yukarıya doğru devam eden ve kendisine kan bağı bulunan kimseleri ifade eder.
Usul ve Fürû kimlerdir?
Usûl-i fıkıh (Arapça: أصول الفقه) veya fıkıh usûlü, fıkhın iki dalından biridir, yani İslam hukukudur. Fıkıh’ın diğer dalı “furû” olarak tanımlanır. Saf “fıkıh” denildiğinde furû kastedilir. Fıkıh’ın diğer dalı olan “usûl”, usûl-ü’l-fiqh veya fıkıh usûlü olarak adlandırılır.
Fer î ne demek?
Kök olmayan, dal ve sürgünleri ifade eden.
Fer-i mesele ne demek?
Allah ve Resulünün (s.a.v.) açık ve tutarlı bir şekilde açıklamadığı ve sunmadığı konulara “ikincil konular” denir. İkincil konular birincil konulardan daha az önemlidir. Birincil bir konu gündemde iken, ikincil bir konuya vurgu yapılmaz.
İcmâ ve kıyas nedir?
İcma: Bir olayın şer’î hükmünün açıklanması hususunda fakihlerin görüş birliğine varmalarıdır. Kıyas: Bir fakihin bir olayın şer’î hükmünün açıklanması hususunda kendi şahsî görüşüdür.