Türk Bayrağı kanunu 7 madde nedir?
Madde 7 – Türk Bayrağı, yırtık, sökük, yamalı, delik, kirli, soluk veya buruşuk bir şekilde veya hak ettiği manevi değeri zedeleyecek şekilde kullanılamaz. Resmî yemin törenleri dışında masalara, kürsülere veya örtü olarak serilemez. İnsanların oturduğu veya ayak bastığı yerlere konulamaz.
Bayrağın kuralı nedir?
Türk bayrağına söz, yazı, jest veya başka bir şekilde hakaret edilemez veya saygısızlık yapılamaz. Bayrak yırtılamaz, yakılamaz, yere atılamaz veya gerekli dikkat gösterilmeden kullanılamaz. Bu kanun ve tüzüğe aykırı hareketler yetkililer tarafından derhal önlenir ve gerekli soruşturma başlatılır.
Bayrağın yarıya çekilmesine kim karar verir?
Madde 4 – Türk bayrağı, yas alameti olarak 10 KASIM günü yarıya indirilir. Bayrağın yas alameti olarak yarıya indirileceği diğer haller ve zamanlar Başbakan tarafından ilan edilir.
Bayrak ne zaman çekilir?
(2) Bayrak töreni; Hafta başında ve sonunda, resmi tatil, ulusal bayram ve genel tatillerin başında ve sonunda yapılır. (3) Eğitim kurumunda bayrak direği kurulur. Bayrak törenden önce indirilir ve törenle göndere çekilir. (4) Bayrak töreninde yapılan konuşmalar, milli marşın okunmasından önce sona erer.
7 Madde Nedir?
MADDE 7 – Yasama yetkisi, Türk Milleti adına Türkiye Büyük Millet Meclisinindir. Bu yetki devredilemez. MADDE 8 – Yürütme yetkisi ve görevi Cumhurbaşkanı tarafından kullanılır ve yerine getirilir (…) (1) Anayasa ve kanunlara göre.
Bayrağın şikayeti nereye yapılır?
Bayrak şikayeti nereye yapılır? Bayrak ihlali durumunda Sahil Güvenlik 158 veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Alo 181 ihbar hattına şikayette bulunulabilir. Bayrak kanununa aykırı durum tespit edilirse ilgili kurumlara başvuruda bulunulması gerekmektedir.
Bayrağın devleti ilkesi nedir?
Bayrak devleti kavramına göre gemiler, bayrağını çekmeye yetkili oldukları devletin tabiiyetine sahiptir ve bu nedenle açık denizlerdeki her türlü gemi üzerindeki yargı yetkisi, ilke olarak, tabiiyetlerinin bağlı olduğu bayrağı çekmeye yetkili oldukları bayrak devletine aittir.12 Bu örf ve adet hukuku yazılı olarak düzenlenmiştir…
Kurumlara bayrak ne zaman asılır?
Madde 17 – İşyeri, konut vb. yerlerde, ulusal bayramlarda, genel tatillerde, kurtuluş ve Atatürk’ü anma günlerinde 7 nci maddenin (A) bendi hükümlerine bağlı kalmaksızın bayrak asılabilir.
Bayrak protokolü nedir?
Bayrak genellikle sabah saat 8’de çekilir.
Kurum bayrakları yarıya iner mi?
(4) (Değişik: 3797068 tarihli ve sayılı İdari İzin) Birden fazla bayrak direği bulunan okul ve kurumlarda, törenin yapıldığı direkten başka bir direğe bayrak çekilmesi halinde, tüm bayraklar aynı anda ve yavaşça yarıya indirilir.
Hilafet bayrağı açmak yasak mı?
Hilafet bayrağını çekmek yasak mıdır? Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 26. maddesine göre, Türkiye’de “fikirleri ifade etme ve yayma özgürlüğü” çerçevesinde Hilafet bayrağını çekmek yasak değildir. Ancak bazı durumlarda Hilafet bayrağını çekmek suç teşkil edebilir.
10 Kasımda Kurumlara bayrağı Asılır mı?
Bu yıl pazar gününe denk gelen 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü’nde, büyük lider Mustafa Kemal Atatürk’e duyulan derin saygı ve şükran, Türkiye genelinde Türk bayrağıyla ifade ediliyor. Evlerden işyerlerine, okullardan hastanelere ve resmi kurumlara kadar her alanda bayraklar çekiliyor.
Anayasanın 7. maddesi Türk Bayrağı kanunu nedir?
Madde 7 – Türk Bayrağı, yırtık, sökük, yamalı, delik, kirli, soluk, buruşuk ve manevi değerini zedeleyecek şekilde kullanılamaz. Resmî yemin törenleri dışında, masa, kürsü ve papatyaların üzerine örtü olarak serilemez. İnsanların oturduğu veya ayak bastığı yerlere konulamaz.
Bayrağı nerelerde yarıya indirilmez?
Ankara’daki Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki bayrak, her ne durumda olursa olsun yarıya indirilmezken, Mustafa Kemal Atatürk’ün mozolesinin bulunduğu Anıtkabir’deki bayrak ise 10 Kasım’a kadar yarıya indirilmez.
Saygı duruşunda bayrak çekilir mi?
(3) (Değişik: 3797068 tarih ve sayılı Resmi Gazete) Bir dakikalık saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okunarak, direğe çekilmiş olan Bayrak, İstiklal Marşı sırasında yavaşça yarıya indirilir.
Evlere bayrak asmak yasak mı?
Madde 17 – İşyeri, konut vb. yerlerde, ulusal bayramlarda, genel tatillerde, kurtuluş günlerinde ve Atatürk’ü anma günlerinde 7 nci maddenin (A) bendi hükümlerine bağlı kalmaksızın bayrak asılabilir.
Bayrağıtaki hilalin yönü neden değişti?
Kural şöyle der: Hilalin ucu uçuruma doğru işaret eder. Bu nedenle, rüzgarın hangi yönden estiğine bağlı olarak bu, yükselen veya batan bir ay olarak yorumlanabilir. Çünkü rüzgar diğer yöne dönerse bayrak bir yöne veya diğer yöne bakabilir.
Bayrağın cezası nedir?
Madde 300 – (1) Türk Bayrağını yırtarak, yakarak veya başka bir surette alenen aşağılayan kişi bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Türk Bayrağı yasası ne zaman çıktı?
Kırmızı zemin üzerine beyaz ay ve yıldızdan oluşan bayrak, ilk kez 1844 yılında Abdülmecid döneminde Tanzimat döneminde kullanılmaya başlanmış ve Cumhuriyet döneminde 29 Mayıs 1936 tarihinde 2994 sayılı Türk Bayrağı Kanunu ile Türkiye Cumhuriyeti’nin ulusal bayrağı olarak yasal hale gelmiştir.