İçeriğe geç

Anlaşmalara Gelen Ekler Nasıl Yazılır

Anlaşmaya gelen ekler ayrılır mı?

Hayır, ayrılamaz. Sadece kurum ve kuruluş adlarındaki ekler bir kesme işaretiyle ayrılmaz. Diğer özel adlara gelen ekler bir kesme işaretiyle ayrılır.

Kısaltmalara gelen yapım ekleri nasıl yazılır?

Küçük harfli kısaltmalara eklenen ekler sözcüğün telaffuzuna göre yapılır: cm’yi, kg’dan, mm’den, kr.un. Büyük harfli kısaltmaların yanı sıra kısaltmanın son harfinin telaffuzu da dikkate alınır: BDT’ye, TDK’den, THY’de, TRT’den, TL’nın, vb.

Özel kelimelere gelen ekler nasıl yazılır?

Özel adlara eklenen iyelik, durum ve belirtme ekleri kesme işaretleriyle ayrılır: Kurtuluş Savaşı, Atatürk’ya, Türkiyemiz, Fatih Sultan Mehmet, Muhibbi’ler, Gül Baba’ya, Sultan Ana’lar, Mehmet Emin Yurdakul’ von, Kâzım Karabekir, Yunus Emre, Ziya Gökalp, Refik Halit Karay, Ahmet Cevat Emre, Namık…

Ünvanlara gelen ekler nasıl yazılır?

2. Kişi adlarından sonra gelen saygı ve ünvan sözcüklerine eklenen ekleri ayırmak için kullanılır: Nihat Bey’den, Ayşe Hanım’dan, Mahmut Efendi’den Enver Paşa’ya; Türk Dil Kurumu Başkanı’na vb. 3. TBMM, TDK, UN, USA, TV vb. kısaltmalara eklenen ekleri ayırmak için konur.

Anlaşma adları nasıl yazılır?

– Savaş, Barış ve Antlaşma isimlerindeki tüm kelimeler büyük harfle başlar: Çanakkale Muharebesi, Lozan Antlaşması…

Anlaşma kelimesi nasıl yazılır?

Anlaşma: rıza gösterme durumu. Not: Her sözleşme bir anlaşma olsa da, her anlaşma bir sözleşme değildir.

It dirseği nasıl yazılır TDK?

Birleşme sırasında her iki sözcük veya ikinci sözcük anlam değişikliğine uğrarsa bu tür birleşik sözcükler yan yana yazılır. akbaş (kuş), kuşburnu (bitki), itdirseği (arpa tanesi), kargaburnu (alet), alinazik (kebap), fivestone (av), cyan (renk), milkyway (yıldız kümesi).

Kısaltmalara getirilen ekleri ayırmak için ne kon?

Kısaltmalara gelen ekleri ayırmak için kullanılır: TBMMs, TDKs, UN’da, USA’da, TV’ye, vb. Rakam eklerini ayırmak için kullanılır: 1985, Madde 8, 2. kat; 7.65, 9.65, 657, vb.

TDK getirilen ek nasıl yazılır?

Ayşe, teyzemin keki çok güzel olmuş. 3. Özel isimlerin çekim ekleri kesme işaretiyle ayrılırken, türetme ekleri ve onları takip eden çekim ekleri kesme işaretiyle ayrılmaz.

Özel adlara gelen ekler ne zaman ayrılmaz?

Eğer kelime özel isim ise, özel isme gelen türetme ekleri, çokluk ekleri ve diğer ekleri kesme işaretiyle ayrılmamalıdır.

Aliciğim nasıl yazılır TDK?

Hatırlamakta fayda var😊 Canım Ali değil, canım Ali. Türk Dil Kurumu diyor ki; Aliciğim, -cik ekiyle Alicik olarak yeni bir anlam kazandığı için kesme işareti ve bileşik isim olmadan yazılır. Burada -cik, Ali’ye sadece yeni bir anlam katmakla kalmıyor, onu aynı zamanda ortak bir isme dönüştürüyor. Bu yüzden aşağıdaki ekler kesme işaretiyle ayrılmaz.

Ahmet ten nasıl yazılır?

Çekimli tekil gösterge kipi, Ahmet’e işaret etmek, Ahmet’le birlikte olmak, Ahmet’ten ayrılmak, Ahmet’in 40 dizesi daha

Kanunlara gelen ekler ayrılır mı?

Belirli bir kanun, tüzük veya yönetmelik kastediliyorsa, büyük harflerle yazılan “kanun”, “tüzük” veya “tüzük” sözcükleri eklendiğinde kesme işareti kullanılır: Bu Kanunun 17(c) maddesi…

Kısaltmalara gelen ekler nasıl yazılır?

Küçük harfli kısaltmalara eklenen ekler sözcüğün telaffuzuna göre yapılır: cm, kg, mm, kr.un, vb. Büyük harfli kısaltmaların yanı sıra kısaltmanın son harfinin telaffuzu da dikkate alınır: BDT’ye, TDK’den, THY’de, TRT’den, TL’nin, vb.

Ayşe Hocam nasıl yazılır TDK?

Kişisel isimlerin ardından gelen akraba isimlerinin ilk harfi, gerçek bir akrabaya atıfta bulunmasa bile küçük harfle yazılmalıdır.

Hoca’ya gelen ek ayrılır mı?

Kurum, kuruluş, teşekkül, birlik, yerleşim yeri ve iş yeri adlarındaki ekler kesme işareti ile ayrılmaz: Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne, Türk Dil Kurumu’na, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’na, Türk Dili ve Edebiyatı Dairesi Başkanlığı’na; Bakanlar Kurulu Danışma Kurulu’ndan İcra Komitesi’ne; Türkiye Büyük Millet Meclisi…

Gelen ekleri ayırmak için ne kullanılır?

Eğer kesme işareti satırın sonundaysa, sadece kesme işareti kullanılır; ayrıca, tireler kullanılmaz. Kısaltmalara ekler eklendikten sonra kullanılır. Ekleri sayılardan ayırmak için kullanılır.

Parantezden sonra gelen ek nasıl yazılır?

Açıklamanın yapıldığı cümlenin eki, parantez kapatıldıktan sonra yazılır: Yunus Emre (1240-1320) tarafından. Ayrıca alıntıların hangi eserden veya yazardan yapıldığını belirtmek için de kullanılır. Tırnak içinde; atlanan kelimelerin yerine üç nokta, parantez içinde konulabilir.

AVM’ye gelen ekler nasıl yazılır?

İlk kuralımız büyük harf kullanımına ilişkindir: – Kurum ve kuruluş adlarındaki ekler kesme işareti ile ayrılmamalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep İbrahimli Escort